Nieuwe medicatie: Uptravi

Binnenkort lanceert Actelion het nieuwe geneesmiddel Uptravi. Dit geneesmiddel zal worden gebruikt voor de langdurige behandeling van volwassen patiënten met pulmonale arteriële hypertensie (PAH) waarbij andere geneesmiddelen tegen PAH onvoldoende effectief zijn. Het is niet bedoeld om de intraveneus toegediende epoprostenol te vervangen bij de meest ernstig zieke patiënten.

Bij PAH is er spraken van een verhoogde druk in de longslagaders. Dit zijn de bloedvaten die het bloed vanuit het hart naar de longen voeren. Deze druk ontstaat doordat de longslagaders zijn vernauwd. Als gevolg moet het hart een hogere inspanning leveren om het bloed doorheen de longen te pompen. Het geneesmiddel Uptravi bevat de werkzame stof Selexipag. Deze stof heeft een vergelijkbaar effect als de natuurlijke prostacycline. Het zorgt ervoor dat de bloedvaten zich ontspannen en verwijden, waardoor het hart minder wordt belast.

Uptravi is een geneesmiddel in de vorm van tabletten dat elke ochtend en avond moet worden ingenomen via de mond. Bij voorkeur tijdens de maaltijd of met voldoende water. Er zijn twee behandelingsfasen met Uptravi. De eerste fase wordt de tritratiefase genoemd. Tijdens deze fase zal er samen met uw PAH-arts en/of -verpleegkundige gezocht worden naar de meest geschikte dosis voor uw behandeling. Dit betekend dat gedurende de eerste weken de dosis stapsgewijs zal worden opgehoogd. Deze verhoging gebeurd ongeveer één maal per week. De dosis kan variëren van 200 microgram tot 1600 microgram zowel ’s morgens als ‘s avonds. Het doel is een dosis te bereiken die het meest geschikt is voor uw behandeling, maar ook door u wordt verdragen in het kader van mogelijke bijwerkingen. Wanneer deze dosis wordt bereikt, komt u in de onderhoudsfase en is dit de vaste dosis die u blijft nemen. Deze dosis wordt dan ook de onderhoudsdosis genoemd. Niet iedereen zal dezelfde onderhoudsdosis nemen, deze dosis zal variëren van patiënt tot patiënt.

Gedurende deze twee fasen zal u begeleid worden door uw PAH-arts en/of -verpleegkundige. U zal bij de opstart een dagboekje meekrijgen waar de door u ingenomen dosis kan in worden genoteerd, alsook wanneer de dosis wordt opgehoogd tijdens de tritratiefase. Op deze manier wordt een goede opvolging gegarandeerd.

Tess Wynants

Verpleegkundig consulent Pulmonale Hypertensie