Rad Am Ring: Team PHenomenal Hope op het racecircuit van Nürburg

Groepsfoto van Team PHenomenal Hope en Team PHenomenal Hope Germany op Rad Am Ring. (Foto: Bike Blog Berlin)

Toen ik mijn diagnose kreeg in 2009, was ik niet de enige die door deze ziekte getroffen werd. Mijn partner Erik, mijn familie en vrienden, allen kregen ze ineens te maken met iemand met pulmonale hypertensie in hun directe omgeving. Iedereen gaat hier anders mee om en de manier waarop je directe omgeving dit doet beïnvloed je ook als patiënt. Mijn omgeving deed dit fantastisch, de meesten onder hen zijn intussen PH-ambassadeurs geworden en mijn broer, Tommy (altijd al de sportieve in de familie) vond zijn weg naar Team PHenomenal Hope!

Tommy is een gepasioneerd wielrenner en een tijdje geleden begon hij de zoektocht om zijn passie te combineren met een manier om pulmonale hypertensie onder de aandacht te brengen. Team PHenomenal Hope bleek de perfecte match te zijn!

Deze groep sporters ontstond in 2012 in Pitsburg waar Patricia George, zelf pneumonloge en gepassioneerd wielrenner, een team van 4 athleten bijeenbracht voor de prestigieuze Race Accros America, een estafettetocht van zo’n 5000 km dwars doorheen de Verenigde Staten. Ze besloot met deze uitdaging aandacht te vragen voor haar patiënten met pulmonale hypertensie en zo werd Team PHenomenal Hope geboren. De groep groeide uit naar een verzameling van duursporters, meestal met een link naar pulmonale hypertensie (artsen, onderzoekers, familie, …), die in verschillende sporttakken hun beste beentje voorzetten om aandacht te vragen voor de ziekte en fondsen te verzamelen voor wetenschappelijk onderzoek. De groep is intussen wereldwijd uitgedijnd met vertakkingen in Mexico, Brazilië, Duitsland en athleten van over de gehele wereld. Onlangs is het 100ste teamlid aangenomen! Om de link tussen athleet en patiënt te verstevigen is vorig jaar de ‘Let Me Be Your Lungs’ campagne opgestart. Hierbij worden de athleten gelinkt aan een patiënt waarbij het de bedoeling is dat beiden een team vormen om pulmonale hypertensie samen onder de aandacht te brengen.

Tommy stelde zichzelf eind 2016 kandidaat en werd aangenomen in de groep. Ikzelf kreeg de vraag of ik zijn ‘patiënt’ wou zijn in de #LetMeBeYourLungs campagne. Hij begon zijn uitdagingen, de eerste was de ronde van Vlaanderen, gevolgd door La Vaujany en La Marmotte in Frankrijk. Toen ik zijn plannen vernam om deel te nemen aan de Rad Am Ring in Nürburg, samen met zo’n 24 andere teamleden van Team PHenomenal Hope zag ik een mooie kans om hem live te gaan aanmoedigen en enkele andere teamleden te kunnen ontmoeten. Erik was eveneens overtuigd en zo boekten we een hotel in de buurt van Nürburg.

Bord met deelnemerslijst van Rad Am Ring (Foto: Tommy Vansteenkiste)

Even na de middag kwamen we aan op het racecircuit van Nürburg, een autocircuit dat voor de gelegenheid was ingenomen door duizenden wielrenners die alleen of in team 24u rondjes van ca 25km reden. Tommy was net aan zijn eerste ronde bezig. We werden verwelkomt door Sean en Michael, twee Ierse teamleden en PH-artsen, die ons voorstelden aan de rest van het team. Voor we het wisten waren we aan het verbroederen met de teamleden en gezellig aan het babbelen met Sarah, het Australische lid van het team dat zich aan het klaarmaken was om de fakkel over te nemen van Tommy. We voelden ons direct opgenomen in de groep en voelden mee met de eerste renners die buiten adem binnenkwamen van hun eerste rondje. Toen ik Tommy zag binnenrijden was het meteen duidelijk dat dit geen toeristisch fietstochtje was…

Het team waarmee Tommy de 24u heeft gereden. Vlnr: Sean Gain (Ierland), Sarah Matthews (Australië), Michael McWeeney (Ierland), Tommy (België). (Foto: Bike Blog Berlin)

’s Namiddags kon ik even praten met Alex, oprichter van de Duitse tak van het team en papa van Greta, een meisje van 6 jaar met pulmonale hypertensie. Greta was ook aanwezig, het blijft me steeds verbazen hoe sterk kinderen met pulmonale hypertensie zijn en hoe vlot zij met hun ziekte omgaan.

Toen het 19u was, was het tijd voor ons om te vertrekken, aangezien we van plan waren om nog diezelfde avond naar België terug te rijden. We verlieten het circuit met een warm gevoel en lieten Tommy achter bij deze groep van gelijkgezinde athleten om hun 24u race verder te rijden in het teken van pulmonale hypertensie. Nadien vernamen we dat Patricia George, die de 24u solo reed, als tweede eindigde en zo het podium haalde!

Ik kon niet trotser zijn op mijn ‘kleine’ broertje en dit fantastische team!

Wendy, 29 juli 2017

PS: Sommigen hebben het misschien al gezien, in 2018 gaat Tommy de gigantische uitdaging aan om samen met Sarah Matthews deel te nemen aan Race Accros America. Meer info hierover volgt later…

>>> Zin om de avonturen van Tommy verder te volgen? Neem dan eens een kijkje op zijn facebookpagina:

www.facebook.com/TeamPHenomHopeTommy

>>> Meer info over Team PHenomenal Hope en de #LetMeBeYourLungs campagne:

www.teamphenomenalhope.org

 

Tommy Vansteenkiste

Wendy Vansteenkiste

>>> Engelse versie van deze tekst:

Rad Am Ring 2017: A Patient’s Perspective

Foto’s: Bike Blog Berlin

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren