Resetverhalen

reset

Reset is een zesdelige reeks auteursdocumentaires van vijf regisseurs over mensen die getroffen werden door het noodlot: een ongeluk, ziekte of aandoening. We volgen hen in hun dagelijks leven, tijdens hun revalidatie of behandeling In het UZ Leuven. We zien hoe ze samen met hun omgeving proberen hun leven weer op de rails te krijgen en te ‘resetten’. Het zijn ontroerende en inspirerende verhalen over twijfel en tegenslag, maar ook over hoop, verlangen en geluk. En dat op de kwetsbaarste momenten van het leven. Verhalen over de weerbaarheid en de veerkracht in elk van ons.

Naast de reeks Reset is er ook het online-platform www.resetverhaal.be met extra beeldmateriaal en verhalen. Niet alleen van de mensen die in Reset geportretteerd worden, maar ook van mensen die gelijkaardige dingen hebben meegemaakt en hun eigen verhaal willen vertellen.

Vanaf donderdag 10 mei om 22.05 u. op Canvas en vrtnu.be

De verhalen

Nathalie is een jonge moeder bij wie borstkanker werd vastgesteld. Tijdens haar behandeling blijft ze lachen. Ze wil de ziekte bestrijden met haar optimisme. (Aflevering 1: donderdag 10mei)

Filip raakte bij een ski-ongeval verlamd. Zonder zelfmedelijden begint hij aan zijn revalidatie met als doel: terug aan het werk kunnen als rechter. (Aflevering 2: donderdag 17 mei)

De 7-jarige Ilyan heeft een zeldzame darmaandoening. Zijn moeder is gestopt met werken om voor hem te zorgen. Zijn droom is om ooit patatjes te eten. (Aflevering 3: donderdag 24 mei)

Tine heeft een erfelijke aandoening waarbij haar longcapaciteit zienderogen achteruitgaat. Alledaagse taken vragen plots een enorme inspanning. Ze staat op de wachtlijst voor een transplantatie. (Aflevering 4: donderdag 31 mei)

Lieve kreeg de diagnose bipolaire stoornis en moest door haar opname in de psychiatrische instelling haar gezin achterlaten. (Aflevering 5: donderdag 7 juni)

Yme kampt met een eetstoornis. Met de hulp van familie en zorgverleners probeert ze controle te krijgen over haar lichaam en haar eetpatroon. (aflevering 6: donderdag 14 juni)

Kantelpunt

Voor elk van de zes mensen die in de reeks gevolgd worden, staat de wereld een beetje stil. Het is een moment waarop alles verandert. Een bom die op hun leven wordt gedropt. Een kantelpunt. Niets is nog zoals daarvoor. Elke aflevering wordt een emotionele reis. Centraal staat de evolutie die de zes personen maken. Hoe slaan ze zich erdoor? Hoe verandert hun relatie met de directe omgeving, met hun vrienden en familie?

Persoonlijk en herkenbaar

Ieder van ons wordt vroeg of laat wel eens geconfronteerd met een ziekte of met een levensveranderende ingreep, bij onszelf of bij familieleden, vrienden of kennissen. Gezondheidszorg is dan ook een universeel thema dat voor iedereen herkenbaar is. Toch staan we al te weinig stil bij het mentale verwerkingsproces van de patiënten. Zij maken in het ziekenhuis een rollercoaster van emoties mee. Elke patiënt ervaart die op zijn of haar manier. Dat wil Reset tonen door vooral de betrokkenen zelf aan het woord te laten. Zo zit je als kijker als het ware in hun hoofd, en meteen ook in het hart van de documentaire reeks.

Universeel

Naast het emotionele en persoonlijke verhaal van de zes betrokkenen, leren we ook hun sociale vangnet beter kennen: hun naaste familie en vrienden. Want ook hun leven wordtgrondig dooreen geschud en gereset. Verder komt ook het medische aspect telkens beknopt aan bod, onder meer via gesprekken met het ziekenhuispersoneel. Als rode draad doorheen de ingrijpende levenservaringen van de betrokken mensen wil Reset ook een universeel verhaal vertellen: een verhaal over de flexibiliteit en de mentale veerkracht van mensen.

Het webplatform

schermafbeelding reset

Het webplatform van Reset wil het verlengde zijn van de televisie-uitzendingen. Waar de uitzending stopt, begint www.resetverhaal.be, met audiovisuele vervolgverhalen uit de reeks die door het tijdverschil tussen opname en uitzending niet meer aan bod konden komen in de documentaires. Maar ook en vooral nieuwe videoverhalen. Verhalen van mensen die door het zien van de uitzending ook graag hun verhaal willen vertellen, maar ook verhalen voor kijkers die meer getuigenissen willen zien over mensen die hun leven opnieuw moeten beginnen.

Zowel voor, tijdens, als na het draaien van de Reset werden twee zaken duidelijk: dat er een maatschappelijke nood is aan ervaringsverhalen van lotgenoten, en dat veel mensen ook willen weten hoe het tegenwoordig gaat met de gezichten uit de televisiereeks. Vanuit die behoeften is Reset een crossmediaal project geworden.

Het interactieve verhalenplatform van Reset (www.resetverhaal.be) kwam er in het verlengde van de televisie-uitzendingen. Waar de uitzending stopt begint het online platform, met audiovisuele vervolgverhalen van de gezichten uit de reeks, verhalen die door het tijdverschil tussen opname en uitzending niet aan bod konden komen.
Maar er zijn ook en vooral wekelijks nieuwe videoverhalen. Het Reset-platform verzamelt resetverhalen van en voor mensen die geconfronteerd worden met een ernstige diagnose. Verhalen van mensen die door het zien van de uitzendingen ook graag hun verhaal willen delen. Verhalen voor kijkers die meer getuigenissen willen zien over mensen die hun leven opnieuw moeten beginnen. Zo wil Reset, zowel op tv als via de wekelijks groeiende online databank, inspirerende resetverhalen brengen van en voor veerkrachtige mensen. Als ervaringsdatabank vol aangrijpende getuigenissen over twijfel en tegenslag, maar ook over hoop, verlangen en geluk, wil Reset lotgenoten verbinden en mensen inspireren.

reset tine

Reset is een productie van Lionheart Productions, met de steun van Vlaams Audiovisueel Fonds en in samenwerking met UZ Leuven.

SOCIAL

Facebook: facebook.com/resetverhaal – Instagram: resetverhaal – Twitter: @resetverhaal – #resetverhaal

reset logo

FacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmail