Hittegolf? Zo houdt u het hoofd koel!

zo houdt u het hoofd koel

De tropische temperaturen zijn gelukkig al een beetje afgezwakt, maar we vroegen medewerkster (en gespecialiseerd PH verpleegster op rust) Chris om toch nog enkele tips op een rijtje te zetten om het hoofd koel te houden bij een hittegolf.

LICHAAM

Vermijd sowieso hevige inspanningen tussen 11.00 en 17.00 uur

Drink de hele dag door water (zelfs vóór u dorst heeft), en in totaal minstens twee liter per dag, om goed gehydrateerd te blijven. Het is nodig om uw vochtbalans op peil te houden, aangezien we meer transpireren dan normaal. Neem uw water overal mee, in de auto en op de trein. Zo weinig mogelijk cafeïne en alcohol drinken. Frisdranken zoals cola en andere beperken. Geen ijskoude dranken drinken, u gaat het het extra warm krijgen alsook hoofdpijn.

Ook al heeft u geen echt hongergevoel, toch is het belangrijk dat u goed blijft eten.  Kies voor frisse salades, koude schotels en fruit zodat u de oven en het fornuis niet nog meer warmte laat produceren.

Draag lichte en luchtige kleding. Ook een hoofddeksel kan van pas komen. Vergeet evenwel geen trui of shawl bij de hand te hebben wanneer u onverwacht in een ruimte met airconditioning belandt. Een verkoudheid is er snel bij. Draag ook u steunkousen indien dit van toepassing is.

Indien u last hebt van dikke voeten, leg deze dan zoveel mogelijk omhoog. Eventueel een kussen onder je benen leggen bij het slapen gaan.

Toch nog te warm? Leg een natte handdoek, washandje of ijszak in uw nek of op het hoofd, en stop uw voeten in een emmer koud water. Of, laat gedurende tien seconden koud water over uw polsen lopen.

HUIS

Houd ramen en deuren, gordijnen en rolluiken van uw huis gesloten tussen zonsopgang en zonsondergang, zo kunt u de warmte tot twintig procent terugdringen. Doe  de ramen pas open als het buiten frisser is dan 25 graden, ook al moet u wachten tot ’s avonds laat. Zet dan meteen zo veel mogelijk ramen open, zodat het kan tochten.

U kunt een ventilator gebruiken maar zorg dat de koeling niet op u aangezicht staat maar op u lichaam.

Vul een sok of katoenen zakje met rijst en plaats die enkele uren in die diepvriezer. Leg die even voor het slapengaan in bed voor frisse lakens.

Chris Vanaken

 

FacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmail