Congres van de European Respiratory Society in Parijs

ers2018

Ik ben met veel interesse naar de European Respiratory Society International Congres 2018 geweest dat doorging van zaterdag 15 september tot woensdag 19 september in Parijs. Het congres is een aangelegenheid voor pneumologen, dokters, doctoraat studenten, professoren en natuurlijk de ELF.

De European Lung Fondation is een vereniging van alle patiëntenorganisaties die iets met een longziekte te maken heeft. In 2000 zijn ze begonnen patiënten in contact te brengen met professionelen en visa versa. Zo bekomen ze meer resultaat en kunnen de contacten blijven onderhouden.

Het ERS was 1 van de grootste congressen van de wereld. Er waren 22000 deelnemers op het 4 daags durende congres. Het was in de Porte de Versailles, een groot, groots complex met de meest moderne uitstraling en technologie. Alles was zeer goed georganiseerd.

Op zaterdag was er een uiteenzetting van het ELF. Er waren verschillende verenigingen van Apneu tot Copd. Er kwamen patiënten hun ervaring vertellen en ook dokters van hun kant deelden hun ervaringen mee. Wat mij opviel is dat ze toch doorhebben dat ze de patiënt meer gaan betrekken bij eventuele onderzoeken en ook het opvolgen.

Er waren ook vele symposiums maar het symposium ‘ state of the art session:  Pulmonary vasculair diseases’ trok mijn aandacht omwille van Prof. Delcroix. Er waren 4 dokters die hun uiteenzetting kwam doen: Dr. Marc Humbert, Dr. David Jiménez Castro, Prof. Delcroix en Dr. Harm Jan Bogaard.

Heel even was het wel wat technisch en in het typische vakjargon. Maar het eindresultaat was dat ze allemaal even positief over het symposium in Nice op februari 2018 waren. Daar ging het enkel over de Pulmonale Hypertensie en daar zijn de eerste guidelines uitgeschreven voor een uniforme behandeling. En dat er ook meer en meer met multidisciplinair teams gaan samen werken. De prof werd ook uitbundig geprezen om haar toewijding door vooral de jongere generatie van longartsen. En dat is ook terecht!

Het was een intensieve maar leerrijke ervaring. Ook de grote van het congres heeft indruk op mij gemaakt. Symposiums van  professoren van s’ morgens tot ‘s avonds en het ELF was mee betrokken in dit allemaal .

Het is zeker het opvolgen waard!

Wendy Vangertruyden

ers2018

FacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmail