Gezocht: patiënten voor de revalidatiestudie bij pulmonale hypertensie

revalidatie

Mensen die aan pulmonale hypertensie lijden hebben vaak een gedaalde conditie, worden hierdoor meer kortademig en hebben daardoor vaak een lagere levenskwaliteit.
Bij andere long -en hart aandoeningen werd het positief effect van revalidatie reeds veelvuldig aangetoond. Met deze studie willen we een revalidatieprogramma specifiek voor pulmonale hypertensie opstellen en onderzoeken.

Pulmonale Hypertensie (PH) gaat gepaard met een verminderde conditie, een gedaalde levenskwaliteit en een toename in kortademigheid bij inspanning en in het dagelijks leven. Hiernaast is aangetoond dat een verminderde inspanningscapaciteit bij PH gepaard gaat met depressie en angststoornissen.
De revalidatie heeft als doel de conditie en de spierkracht van onze patiënten te verbeteren en hierdoor ook een positief effect te hebben op hun levenskwaliteit.

Concreet
  • Het trainingsprogramma bestaat uit 3 delen:
    Deel 1: Patiënten worden gehospitaliseerd voor 2 weken. Tijdens deze 2 weken zullen ze 5x/ week trainen onder begeleiding. De training wordt rustig opgebouwd en begeleid door een ervaren kinesitherapeut.
  • Deel 2: Na de training tijdens de hospitalisatie gaan we over op een ambulante trainingsvorm. Dit betekent dat de patiënten gewoon thuis verblijven maar wel 3x per week tot in UZ Leuven komen voor de begeleide training. Deze periode is ook weer 2 weken net als bij deel 1. De trainingsmomenten zijn maandag, woensdag en vrijdag en steeds in de voormiddag.
  • Deel 3: De overgang van training in het ziekenhuis naar training thuis wordt gemaakt in deel 2. Na de eerste 4 weken van het programma gaan we over op een trainingsprogramma dat helemaal thuis wordt voltooid. Dit gedeelte zal 11 weken duren. Begeleiding wordt nog steeds voorzien door telefonische contact 1x/week.

Tijdens deze trainingsmomenten zal je conditie worden getraind door middel van een hometrainer. Hiernaast zullen we ook aan krachttraining doen om de spierkracht te verbeteren. Aandacht wordt ook besteed aan begeleid wandelen en relaxatie.

Kom ik in aanmerking?

We zoeken patiënten die minimum 18 jaar oud zijn en een diagnose hebben van Pulmonale hypertensie.

Er moet minstens gedurende 2 maand voor de studie een stabiele situatie zijn van de gezondheid. Dit betekent geen grote veranderingen in de medicatie.

Patiënten die niet gehinderd zijn door orthopedische problemen (bv knie of rug last waardoor het onmogelijk is om te trainen) kunnen deelnemen.

Deelnemers kunnen geen ernstige andere long– of hartproblemen hebben.

Kom je in aanmerking ? Vraag dan zeker meer informatie op je volgende consultatie of je kan steeds bellen naar: 016/34 68 33.

Bijlage: Flyer revalidatiestudie

Een oproep van UZ Leuven, tekst en foto: UZ Leuven

logo uz leuvenlogo

FacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmail