Het Pulmonale Peloton doet het weer...

pulmonale peloton in UZ Leuven

Op zaterdag 22 december ’18 was het opnieuw zover. Het Pulmonale Peloton trok zich weer op gang. Na de succesvolle rit vorig jaar van Amsterdam naar Wachtebeke, had dit jaar Tommy Vansteenkiste een rit uitgestippeld van Melle naar het UZ Leuven, en terug. Een tocht die 188 km totaliseert. Waarom naar UZ Leuven? Omdat daar onderzoek wordt verricht naar pulmonale hypertensie. En wat helemaal hartverwarmend was: de opkomst. Vooraf hadden we wat werving gedaan natuurlijk. En er waren fietsers bij die ook vorig jaar mee gereden hebben. We gingen uit van een 15-tal renners. Finaal zijn we met 21 man uit Melle vertrokken. Super. Bedankt gasten. Eén iemand vatte het mooi samen: deze rit is een traditie aan het worden… En we zijn nog maar aan onze 2de editie.

De organisatie was opnieuw top. De rit bleek perfect uitgestippeld. Brouwerij Huyghe (Delirium Tremens oa) schoot logistiek ter hulp door hun parking ter beschikking te stellen en door hun mooie brouwerszaal open te stellen om na de rit een lekkere hap te eten en wat op positieven te komen. Steven en Erik volgden het peloton met de volgwagen en zorgen voor assistentie, bevoorradingen, … En vrijwilligers van vzw Pulmonale Hypertensie zorgden in Leuven voor heerlijke pompoensoep met balletjes (op algemeen verzoek) en bij aankomst was er ook heerlijke spaghetti om de lege magen te vullen. Fantastisch, zo’n omkadering.

Net als vorig jaar waren de weergoden ons gunstig gezind. We laten de wind dan maar buiten beschouwing. Die wind was vorig jaar in Zeeland méér dan present, en ook nu weer blies die heel stevig. Maar… de dag voor en de dag na onze rit regende het met bakken, dus we mogen van geluk spreken dat de sluizen nu gesloten bleven. En wat te zeggen over de temperaturen? Het is nu het tweede jaar op rij dat we zo laat op het jaar (eind december) zo’n rit kunnen rijden… Voor hetzelfde geld vriest het stukken uit de grond, ligt het glad, sneeuwt het, … Maar nee, ook deze keer niet. Ons geluk zal wel eens keren zeker?

Waar we vorig jaar minder last van hadden (alleen als we terug in België waren na een perfecte dag in Nederland), was deze keer wel helemaal anders: lekke banden. Op het traject van Melle naar Leuven hadden we maar liefst 7 lekke banden. Mijn schoonbroer Alain was van thuis met de fiets naar Melle gekomen en stond al lek aan de kerk in Melle… We pikten hem bij vertrek daar op, maar iets verder in Wetteren stond hij alweer plat. En iets verder richting Mechelen had hij alweer prijs. Gelukkig vond hij onderweg een fietsenzaak om snel wat nieuw gerief te kopen en de tocht weer verder te zetten.  Dus Alain alleen al had 3 x prijs. De lekke banden zorgden er ook voor dat er telkens halt moest gehouden worden, wat me nadien wel een zware verkoudheid heeft bezorgd. Bezweet telkens halt moeten houden, wachten en je dan weer op gang trekken… Het is niet ideaal en bleek ook niet zonder gevolgen.

Wat ook niet van de poes was: de gemiddelde snelheid. Het Pulmonale Peloton hield er een stevig tempo op na. Ik weet waar ik in 2019 mag op trainen: nog meer op snelheid. En eten tijdens het fietsen. Als de tank leeg is…dan is het op. Dan hebben de spieren geen voeding meer… Ik merkte voor mezelf dat bij koude temperaturen en snel rijden, het ook minder evident is om na te denken om tijdig te eten en te drinken. Een grove fout. Voor een volgende rit moeten we misschien het tempo iets drukken. Misschien moeten we de leuze van de Guido Belcanto Classic in gedachten houden: een koers om te beminnen, niet om te winnen.

Maar finaal was iedereen heel tevreden. We brachten geld in het laadje voor De Warmste Week en dus voor vzw Pulmonale Hypertensie, beleefden een mooie dag en konden moe maar voldaan naar huis ‘s avonds. Tot volgend jaar dus, voor een nieuwe rit met het Pulmonale Peloton.

Bedankt aan iedereen die deze rit mee mogelijk maakte. Dank je wel. En tot een volgende.

Vlierke

De prachtige foto’s zijn van Steven Quintyn.

Bekijk ook de originele tekst van Vlierke op zijn blog.

FacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmail