PH on Tour Kortrijk

PH on Tour najaar 2019 Kortrijk

Het vaste team van het bestuur stond op zaterdag 19 oktober klaar om iedereen warm te verwelkomen met een koffie’tje, thee of een frisdrank op de PH on Tour in het Notenhof in Kortrijk.

We kwamen bekenden tegen maar ook veel nieuwe gezichten, mensen die nieuw zijn of die nog niet eerder naar een bijeenkomst gekomen waren. Dus leerden we weer nieuwe mensen kennen met wie we over PH kunnen praten.

Het eerste deel werd gegeven door dokter Mathias Leys met de uitleg over wat PH is, welke soorten er zijn en welke oorzaak die zouden kunnen hebben. Het ging over de behandeling en de soorten medicatie die worden voorgeschreven. Er werd de kans gegeven om vragen te stellen aan de dokter en ook door die vragen leer je veel bij. Ik zie dat er op het vlak van medicatie een grote vooruitgang is sinds ik de diagnose kreeg in 1993. Nu probeert men vooruit te zien en direct op te starten met een combinatie van de geneesmiddelen die beschikbaar zijn. Er word niet meer gewacht tot er iets gebeurt of tot de patient slechter wordt voor een nieuwe behandeling wordt opgestart. Een hele geruststelling toch? Persoonlijk vind ik dat we goed verzorgd worden. Ik heb daar geen enkele opmerking over of zelfs ooit gehoord van iemand anders die ziek is.

Vervolgens kregen we een kleine pauze en vertrokken we weer voor deel 2.

Kelly Vandendriessche, hoofddiëtiste van het ziekenhuis AZ Groeninge gaf tips over gezonde voeding. Je kan inderdaad zonder veel te eten toch de verkeerde dingen binnen werken. Zoals verborgen vetten, suikers en ook en vooral zout.

Daarna kreeg iedereen opnieuw de kans om vragen te stellen en ook nu waren de vragen interessant. Zoals: is het waar dat je meer zout mag eten bij een lage bloeddruk? En het antwoord was nee. Als je geen last hebt is het beter om niets doen en wanneer je er wel last van hebt dan kan je via onderzoek en via artsten daarvoor medicatie krijgen die beter zal werken dan meer zout in te nemen. Met zout hou je namelijk ook vocht op en dit is niet goed voor hart en bloedvaten.

We hebben veel bijgeleerd en het is zeker voor herhaling vatbaar. Bij deze een dikke merci aan het bestuur dat de PH on Tour organiseert en deze bijeenkomst mogelijk maakt voor ons.

Mia

FacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmail